Günümüzde İnternet Teknolojinin yaygınlaşması ve yüksek hızda internet bağlantısının daha ucuz fiyatlara kullanıcılara ulaşmasıyla ,istenilen bilgilere erişmekte bir o kadar kolaylaştı.İnternet kullanıcıları herhangi bir konu hakkında bilgi edinmek için arama siteleri,ansiklopedi siteleri,forum siteleri gibi kaynaklara girmekte.Forum sitelerinin artması ile belki de son zamanlarda gözden düşen ,forum siteleri henüz ortada yokken bilgi paylaşımı için son derece önemli olan yer Haber Gruplarıydı.Haber Grupları spesifik özellikteki bilgilere ulaşmak için hala hazırda bizlere bilgiler sunmaktadır.
Resim-1
Windows işletim sistemi kurulumu ile birlikte gelen Outlook Express programı E-Posta gönderme ve alma işlemi dışında Haber sunucularına bağlanarak haber gruplarından bilgi paylaşımı yapılabilme imkânı sunmaktadır.
Outlook Express Programına Haber grupu eklemek için
Tools→Accounts→Add→News→Kullanıcı Adı→Mail Adresi→Haber sunucusunun ismi yazılır.Resim-2’de ayarlamalar yer almaktadır.
Resim-2
Outlook Express programı profesyonel iş alanında pek fazla tercih edilmemektedir. Nedeni ise bazı servislerin olmaması ve Outlook Express programıyla kişisel bilgi yönetiminin yapılamamasıdır.
Bu program yerine nerdeyse tüm işletme ve şirketlerde Office Programı ile birlikte gelen Outlook 2000/XP/2003 programı kullanılmaktadır.Profesyonel bilgi yönetimi ve gelişmiş haberleşme olanağı sağlamaktadır.Outlook programı Exchange Server’a bağlanma,randevu oluşturma,görev tanımlama gibi bir çok seçenek sunmakta ancak haber gruplarına bağlantı oluşturulamamaktadır.Resim-3’de Outlook programında Haber grubunun olmadığı görünmektedir.
Resim-3
Haber gruplarına bağlanmak için Outlook Express programını kullanma,mail ve diğer özellikler için Outlook programını kullanmak hiçbir zaman kullanıcılara cazip gelmemektedir.Bu sorunu MAPILab şirketinin NNTP for Outlook programını kurarak çözebilmekteyiz.Program ile birlikte Outlook programına haber sunucusuna bağlantı yaması gelmektedir.
İlk olarak aşağıda yer alan linkten NNTP for Outlook programının Setup’u indirilir.Program size 30 günlük deneme kullanımı sunmaktadır.
http://www.mapilab.com/download/
Programın kurulumu tamamlandıktan sonra Outlook açıldığında NNTP for Outlook’un Sihirbazı karşılamaktadır.Resim-4
Resim-4
Sihirbazın Next tuşuna basarak İntroduction ekranı gelmekte ve program hakkında kısa bilgiler vermektedir.Resim-5
Resim-5
Haber gruplarının Outlook programında tek bir klasör altında toplanması için yeni bir klasör oluşturulur ve Resim-6 ‘da yer alan menüden oluşturulan yeni klasör seçilir.
Resim-6
Bir sonraki menüde Haber grubunun, araçlar menüsünün altında oluşacağı anlatılmaktadır.Resim-7
Resim-7
Sihirbaz finish tuşuna basılarak Outlook için kurulum tamamlanır Resim-8
Resim-8
Böylelikle Outlook programına Haber Grubu yaması gelmiş olmaktadır Resim-9
Resim-9
Outlook haber grubu eklemek için araçlar menüsünün altında yer alan E-Posta Hesapları kısa yolu tıklanır.Yeni e-posta hesabı ekle seçeneği seçilerek ileri tuşuna basılarak istenilen haber sunucusuna bağlanıp istenilen haber gruplarının seçilmesi işlemine başlanılabilir.Resim-10
Resim-10
Resim-11’deki ekran görüntüsünde de yer alan diğer sunucu türleri seçeneği seçilerek ileri tuşuna basılır.
Resim-11
Program ile birlikte gelen sunucu türü seçilir ve ileri tuşu ile ayarlamalara devam edilir.Resim-12
Resim-12
Haber gruplarına posta, resim veya diğer bilgiler post edileceği zaman kullanılacak ismin,mail adresin girilmesi gerekmektedir ve son olarak bağlanılmak istenilen haber sunucusunun adı yazılarak gerekli ayarlamalar tamamlanmış olur.Resim-13
Resim-13
Haber sunucusuna bağlantı sağlandıktan sonra sunucu hangi haber gruplarına üye olmak istediğinizi soracaktır.
Resim-14
Haber gruplarını sürekli takip eden kişilerin tek bir E-Posta programı kullanmalarını sağlaması ve Outlook Express’e göre daha işlevsel özelliği olan Outlook programına Haber gruplarının da eklenmesi ile Outlook’un bilgi yönetimi ve haberleşme özelliğinin tam anlamıyla tamamlandığı kanısındayım.
Haber gruplarına Outlook programı ile bağlanma imkanının olup olmayacağı sorusu aklıma geldiğinde bana yardımcı olan ve bu programı bulan değerli arkadaşım Ümit GÜLER’e teşekkür ederim.
Bir sonraki makalede görüşmek üzere…
Ka®a