Microsoft geçtiğimiz ay yapılan Build konferansında Azure Dv3 veya Ev3 sanal makine tiplerinde Nested Virtualization yani sanal içinde sanal bir başka deyişle İçiçe Sanallaştırma desteği ile geleceği duyurusu yapıldı. Daha sonraki aylarda daha fazla VM boyutunda da desteğin arttırılacağını da duyurdu. Konuyu biraz daha detaylandırarak incelemeye devam edelim.
Öncelikle iç içe sanallaştırma için yazılım ve donanım gereksinimleri, yapılandırma adımları ve sınırlamalar hakkında daha fazla bilgi almak için bu linki incelemenizi öneririm. Bu linkteki yazıda birkaç ilginç kullanım senaryosu ve iç içe geçmiş bir VM’yi etkinleştirmeyi anlatan kısa bir video demosunuda bulabileceksiniz.
Artık sadece Docker ile bir Hyper-V konteyner yaratmakla kalmayarak iç içe geçmiş sanallaştırmayı kullanarak, bir VM içinde bir VM oluşturabilirsiniz. Bu iç içe geçmiş ortam geliştirme, test etme, müşteri eğitimi, demo gibi çeşitli alanlarda ihtiyaçlarınızı karşılamakta büyük bir esneklik sağlacaktır. Örneğin, önceden hazırlanmış Hyper-V hostlarını kullanan bir test ekibiniz olduğunu varsayalım. Artık iç içe geçmiş VM’leri sanallaştırılmış test makineleri olarak kullanarak iş yüklerini Azure’ye kolaylıkla taşıyabileceksiniz.
Başka bir örnek ile açıklamaya devam edelim; geliştirme kodunuzu, testlerinizi veya uygulamalarınızı birden fazla kullanıcıya sahip bir makine üzerinde etkilemeden çalıştırmak isterseniz, iç içe sanallaştırma teknolojisini kullanabilirsiniz. İç içe geçmiş VM’lerde, bir sorun olsa bile, kullanıcılarınız bu durumdan etkilenmeyecektir.
Sizlerde Nested Virtualization hemen denemek isterseniz Mühendis Charles Ding’in iç içe geçmiş VM’leri birlikte kurmayı anlattığı Channel 9 videosunu aşağıda bulabilir ve videoda oluşturduğu, kullandığı PowerShell komut dosyasına da bu linkten erişebilirsiniz.
Bir başka Azure yazısında görüşmek üzere.
Ka®a