;?>

Feed Rss

Windows Virtual Desktop on Azure Nedir?

03.28.2020, Bulut Bilisim, Makale, by , .
Okuma Süresi: 3 dakika

Bugünkü yazım son günlerin en çok konuşulan konularından bir tanesi olan uzaktan çalışma yöntemleri üzerine olacak. Sizlere birkaç makale serisi halinde güvenli ve hızlı bir şekilde evinizden masaüstü sistemlerinizi kullanmanıza olanak veren Windows Virtual Desktop on Azure anlatacağım. Öncelikle şu soruya cevap bularak başlayalım Windows Virtual Desktop on Azure Nedir? En yalın hali ile bulutta çalışan bir masaüstü ve uygulama sanallaştırma hizmetidir. Aslına bakarsanız hepinizin çok iyi bildiği bir konu olan sanallaştırma teknolojilerinin bir türü olan masaüstü sanallaştırmanın güvenli, hızlı ve ölçeklenebilir buluttaki halini yani Azure ile birlikte sunulan hizmeti inceleyeceğiz.

İşin içine Azure girince bir teknolojik çözümlerin çok farklı bir hale geldiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. İsterseniz Windows Virtual Desktop Azure üzerinde çalışınca neler sunuyor bakalım.

  • Öncelikle ölçeklenebilir, multi-session (çoklu oturum) Window 10 kullanımına imkanınız vardır.
  • Office 365 Pro Plus çoklu oturum ve en iyi kullanıcı deneyimi ile kullanabilirsiniz.
  • End of Support olan Windows 7 ve Windows Server 2008 işletim sistemlerini Ücretsiz genişletilmiş güvenlik güncelleştirmesi sanallaştırma imkanı yakalayın.
  • Windows 10, Windows Server, Windows 7 masaüstü ve uygulamalarınızı birleştirilmiş bir yönetimle kullanmanın keyfini çıkarın.

Listeye daha birçok madde eklenebilir, ancak bu kadarının bile Windows Virtual Desktop‘I kullanmaya yeterli olduğunu düşünüyorum. Yukarıda bahsettiğimiz birkaç konuyu biraz daha açmak ve size bu kavramların neler olduğunu anlatmak istiyorum. Öncelikle nedir bu çoklu oturum (multi-session) diyebilirsiniz. Aynı VM’de aynı anda aktif olan birden fazla kullanıcının verilerinin birbirinden yalıtılmış bir şekilde kullanmasına çoklu oturum (multi-session) denmektedir. Çoklu oturum normalde Microsoft, Windows Server‘larda bulunan kullandığımız bir teknoloji olarak hayatımızda bulunuyordu (halen de devam ediyor) hatta çoklu oturumlar için yıllarca Terminal ve yeni ismi ile Remote Desktop servislerini kullandık. Özetle mevcut istemci İşletim sistemlerinde bu özellik bulunmamakta ancak Azure‘da kullanacağınız Windows 10 işletim Sistemleri sizlere çoklu oturum imkanı sağlıyor ve tek bir sanal makineye onlarca kişinin bağlanmasına sağlanıyor.

En temel hali ile Windows Virtual Desktop on Azure mimarisi üç bölümüden oluşuyor kısaca size bu mimariyi anlatacağım. Aşağıdaki görüntüden de göreceğiniz üzere bu üç bölüm;

  • Clients – İstemciler
  • Windows Virtual Desktop
  • Azure VMs & Services – Azure Sanal Makineler ve Hizmetler.

Mimarinin ilk Bölümü istemcilerden oluşurken, platform bağımsız (Windows, MacOS, Linux, IOS, Android vd.) olarak tüm cihazlardan Windows Virtual Desktop’a bağlanabilirsiniz. Buradaki kilit nokta HTML5 özellikli herhangi bir tarayıcı ile web tabanlı olarak herhangi bir uygulama yüklemeden Azure’daki WVD‘a erişebilirsiniz.Erişim için kullanılacak bağlantı linki budur https://rdweb.wvd.microsoft.com/webclient/index.html

Web Tarayıcı Desteklenen İşletim Sistemi
Microsoft Edge Windows
Internet Explorer Windows
Apple Safari macOS
Mozilla Firefox Windows, macOS, Linux
Google Chrome Windows, macOS, Linux, Chrome OS

Eğer bir uygulama üzerinden erişmek istiyorsanız da Windows Desktop client yazılımını kullanmış olduğunuz Windows İşletim sistemi versiyonuna göre aşağıdan indirebilirsiniz.

Mimarideki diğer bölüm olan aslında bütün her şeyin temelini oluşturan kısım Windows Virtual Desktop‘a bakarsak, burası kurum içi veri merkezinde fiziksel sunucuları kurduğumuz üzerine İşletim sistemi ve Hyper-V’yi yapılandırdığımız, sonrasında RDS rollerini yükleyerek oluşturduğumuz altyapısal bölüm. Yazarken bile yoruldum bunu kurması ve sonrasında yönetilmesini kullananlar çok iyi bilirler. İşte bu kısmı biz kurmuyoruz bunu bizim için Microsoft Azure veri merkezlerine kuruyor ve yönetiyor. Yanlış okumadınız evet yönetiyor, buna da biz karışmıyoruz. Performansı, güvenliğini, güncellemelerini hepsi onlarda.

Son bölüm ise Microsoft Azure sanal makineler, Azure Active Directory, FSLogix olarak sıralayabiliriz. Aslında birçoğunuz Azure VM’leri ve Azure AD’yi çok iyi biliyorsunuz, size son bölümde kısaca FSLogix nedir onu anlatarak makalenin ilk bölümünü tamamlayacağım.FSLogix geçtiğimiz yıllarda Microsoft tarafından satın alınan kullanıcı profil kontaynırı olarak Hizmet sunmaktadır. WVD on Azure makalelerinde kullanıcı profili bölümünde sizlere FSLogix‘I detaylıca anlatacağım.

WVD on Azure makale serisinin ikincisinde gereksinimleri inceleyeceğiz ve sonraki bölümde ise en temel hali ile fiyatlaması üzerinde duracağız.

Bir sonraki Azure makalesinde görüşmek üzere.

Ka®a

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir