;?>

Feed Rss

Azure DevTest Labs içerisindeki Tüm Lab’larda Managed Disk Desteği Geldi

04.15.2017, Bulut Bilisim, Makale, by , .
Okuma Süresi: 2 dakika

Geçtiğimiz günlerde çıkan Azure DevTest Labs’ın yeni özelliğine gelmeden sizlere biraz Azure DevTest Labs’tan bahsetmek istiyorum. Azure DevTest Labs herhalde geliştiriciler için eşsiz bir ortam olarak hizmet vermekte bunun nedeni production ortamının birebir benzerinin Azure DevTest Labs üzerinde çok hızlı bir şekilde oluşturulması ve kullanım bittiğinde tamamen kaldırlması veya durdurulmasına olanak verilerek cost saving yapılabilmesidir diye düşünüyorum. Geliştirme ortamı için yetkilerin, ve kullanılacak hizmetlerin belirlenmesi de bir o kadar basitleştirilmiş durumda. Azure DevTest Labs hakkıda daha fazla bilgi almak isteyenlerin bu linki incelemesini öneririm https://docs.microsoft.com/tr-tr/azure/devtest-lab/

Azure DevTest Labs’ı herhalde en basit hali ile anlatan resim aşağıdaki gibidir, gün içerisinde yazılım geliştiriciler IT Admin’lerde istedikleri test ortamının bilgisini verir ve hemen kurulmasını ister 🙂 İşte sorun belki de burada başlamaktadır ki IT Admin’in elinde her zaman istenilen özelliklerde kaynaklar olmaya bilmektedir. İşte Azure DevTest Labs bu sorunu en hızlı ve kolay şekilde çözen Azure ortamıdır.

Her halde bu kadar bilgiden sonra Azure DevTest Labs’ın çıkan son güncellmesi hakkında bilgi vermem yanlış olmayacaktır. 13 Nisan’da duyurulan güncelleme ile VM OS diskleri, veri diskleri ve özel image’larda dahil olmak üzere tüm laboratuvarlarda Managed Disks (Yönetilen DiskleriI) destekliyor. Managed Diskler hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler sevgili Emre Martin’in bu yazısını kendi blogunda okuyabilirsiniz.

Yönetilen Disk desteği olmadan önce oluşturulan laboratuarda:
• Yeni VM’ler, veri diskleri veya özel image’lar Yönetilen Diskler kullanılarak oluşturulacaktır. Bu kaynakları oluştururken hala aynı kullanıcı deneyimini elde edersiniz.
• Mevcut VM’ler olduğu gibi kalır.
• Mevcut özel image’lar olduğu gibi kalır. Bu durumda, bir VM oluşturulduğunda, DevTest Labs, Özel image VHD dosyasından Yönetilen Disklerle desteklenen bir VM oluşturur.
• Mevcut veri diskleri, Yönetilen Diskler tarafından desteklenen yeni bir VM’ye bağlanıncaya kadar aynı kalır. Eklendikten sonra bir veri diski yönetilen bir diske yükseltilir ve Yönetilen Diskler tarafından desteklenmeyen mevcut VM’lere eklenemez.
• VM OS diskleri artık bir laboratuarın saklama hesabında oluşturulmadığından, laboratuarlar depolama hesaplarını otomatik olarak ölçeklendirmeyi durdurur ve herhangi bir depolama hesabı için yeni özel image kopyalanmasını da durduracaktır

Bir sonraki Azure yazısında görüşmek üzere.

Ka®a

Yazar

  • Mustafa Kara

    Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir