;?>

Feed Rss

Azure Sanal Makine Maliyetlerinizi Düşürmeye Yarayan Püf Noktalar

04.11.2017, Bulut Bilisim, Makale, by , .
Okuma Süresi: 2 dakika

Bulut servislerinin birçok faydasını ve firmanıza katabileceği esnekliği ben ve birçok değerli arkadaşım herhalde her geçen gün sizlere aktarıyordur. Tabi ki sizler firmanıza yaptığınız ya da yapmayı planladığınız her yatırım gibi ilk olarak bulut servislerinin de saatlik, haftalık, aylık veya yıllık getireceği maliyetleri bizlere soruyorsunuz. Bugün amacım sizlerle bulut servisleri ucuzdur veya pahalıdır tartışmasına girmek kesinlikle değil J eğer bulut servislerinden IaaS içerisindeki sanal makineleri kullanıyorsanız, yapacağınız çok basit birkaç adımla sanal makine maliyetlerinizi düşürebilirsiniz. Bugün bu yazıyı normal bir okuma hızıyla yaklaşık 5 dakikada okuyup 10 tane püf nokta bulacaksınız. Bu püf noktaları sizlere Azure üzerindeki sanal makinelerin maliyetlerini azaltmada ve tasarruf yapmanızda yardımcı olacak.

Herhalde günümüzün ekonomik koşullarında firmalar ve karar vericiler için her bir Doların yada Türk Lirasının büyük bir önemi var. Giriş bölümünde de bahsettiğim üzere sizlere bulut servislerinden bir tanesi VM’lerin maliyetlerinin nasıl azaltılacağını belirteceğim. Başlamadan önce son birşey daha söylemek istiyorum, yazınlanların hiç biri büyük bir sır değil, sadece uzun yıllara dayanan tecrübelerin sonucu. Haydi başlayalım:

En uygun Azure Region’ı (Bölgesini) Araştırın: Belki ilk başta teknik arkadaşlar hocam ne diyorsun sen ya, Türkiye için en yakın bölge West Europe ve testler yapıyoruz en düşük geçikme bu bölgede. Bu konuda haklı olabilirsiniz, ancak çok düşük geçikmelerle, hatta hissedemeyeceğiniz kadar küçük geçikmelerle ciddi bir tasarruf sağlayabilirsiniz. İlk püf noktamız Azure Bölgelerinin tümü aynı kaynaklar için aynı fiyatı almaz. Buna Sanal Makine fiyatları da dahildir. Azure fiyatlaması aslında Azure Bölgesinden Bölgesine göre değişir.

Sanal Makinelerinizi Kullanmadığınız Zamanlarda Deallocate Edin: Sıkça yapılan hatalardan bir tanesini mi demeliyiz yoksa bilgi eksiliği mi demeliyiz bilemedim ama birçok sanal makinenin yalnızca belirlenen sürelerde açık tutulması yeterli olmasına rağmen 7/24 açık tutulmaktadır ve haliyle daha yüksek fatura tutarları ortaya çıkmaktadır.

VM’nizin kullanılmadığı zamanlarda Deallocate ederek veya Stopping duruma getirerek maliyetleri oldukça şaşırtıcı bir şekilde düşürebilirsiniz. Birçoğunuz bu durumun nedenini soruyordur diye düşünüyorum, buyrun cevabı; VM için ayrılmış CPU, Bellek ve diğer donanımlar serbest bırakılır. Böylelikle Azure bir başkasının sanal makinesinin bu donanımı kullanmasına izin vermesini sağlar; dolayısıyla bunun için ödeme yapamazsınız. Daha sonra VM’yi tekrar kullanmak istediğinizde tek yapmanız gereken sanal makineyi tekrar çalıştırmanızdır.

VM’lerin kullanımda değilken Devre dışı bırakılmasını yönetmek için 2 yol vardır:

  • Manuel Stop (Deallocate)

  • Auto-shutdown’ı yapılandırma

Gerekenden Fazla Boyutta Seçilmiş VM’leri Yeniden Boyutlandırın: En uygun sanal makine boyutunu belirlemek gerçekten de tecrübe gerektiren bir işter ve her zaman doğru belirlemek zor olabilmektedir. Ayrıca, kurum içi iş yüklerini Azure’a geçirirken instance boyutunu ideal bir şekilde ayarlamak da zor olabilmektedir.

VM’lerinize ayrılmış çok fazla CPU / Bellek kaynağı olduğunu belirledikten sonra, VM instance boyutunu manuel olarak yeniden boyutlandırabilirsiniz. Bu, Sanal Makinenizi barındırmak için kullanılan instance boyutunu istediğiniz zaman manuel olarak değiştirebileceğiniz anlamına gelmektedir. Unutulmaması gereken bir nokta VM’ni yeniden boyutlandırmanın VM’ni yeniden başlatılmasını gerektireceğini unutmayın.

VM Scale Setler ile Dinamik Ölçeklendirme: VM instance boyutunu manuel olarak ölçeklendirmenin (veya yeniden boyutlandırılması) ötesinde, bir VM Scale Set içinde VM’lerinizi oluşturursanız, bunu otomatik olarak sizin yerinize Azure yapacaktır. Bu, birden fazla yapılandırılmış Sanal Makinenin belirli bir iş yükünü, Azure’nin talebi karşılamak için sunucu instance’larını dinamik olarak ekleyebileceği veya kaldırabileceği şekilde kurmasına ve ayarlamasına izin verir.

Azure Marketplace içerisindeki VM Imajlarını kullanın: Azure Marketplace, hem Microsoft hem de 3rd parti sağlayıcılardan gelen çeşitli yapılandırmalar ve işletim sistemleri için binlerce image içermektedir. Dağıtmanız gereken VM imajının marketplace içerisinde bulunabileceği bilmek gerçekten iyi bir şans.

Azure Marketplace’teki VM imajlarını kullanarak OS (İşletim Sistemi) lisansını içeren birçok imaj arasından seçim yapabilirsiniz. Örneğin, Azure Marketplace’teki Windows Server için tüm VM imajları, herhangi bir ek lisans maliyeti olmaksızın Windows Server lisansı içerir.

Öte yandan, kendi VM’nizi Hyper-V veya VMWare ile oluşturup Azure’a yüklerseniz, bu Sanal Makineyi çalıştırmak için gereken tüm lisansları sağlamanız gerekir, buda size ek bir maliyet kalemi olacaktır.

İlk 5 madde böyle sonraki 5 maddeyi de aşağıda sıraladım. Umarım bu püf noktalarına dikkat ederek, Azure maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.

SMB Dosya Paylaşımları için Azure Depolama Alanını Kullanmayın

Uygulamaları Azure Apps’e Taşıyın

Gereksiz Kaynakları Silin

Azure DevTest Labs kullanın

Azure Kullanımınızı Denetleyin

Bir başka Azure yazısında görüşmek üzere.

Ka®a

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir