Herhalde Azure platformunu kullanıma sunulduğu ilk zamandan beri kullanan birisi olarak bu gözler ne değişiklikler gördü ne emekliye ayrılacak servisler yazdı desem yalan olmaz herhade 🙂 Bugün de sizlere emekliye ayrılacak bir servis haberi vereceğim. İngilizce kelime anlamı ile retire olan ve kullanımdan kaldırılacak bu servise geçmeden önce hem işim hem de özel ilgimden dolayı ayrıca Azure üzerinde yaptığım birçok danışmanlık, proje ve eğitimden dolayı bu olayları tek tek yaşadım. Kısaca hatırlatmak gerekirse sadece onlarca olan servis sayısının yüzlerce olduğunu, klasik yapıdan ASM’den yeni ARM geçildiğini, Windows Azure isminin Microsoft Azure olarak değiştiğini, portala Intune, OMS gibi diğer bulut servislerinin eklendiğini hatta Azure logosunun bile değiştini sıralayabilirim.
Offff bitti mi tabi ki bitmedi 🙂 yeni sanal makine oluşturma arayüzünün, diğer ismi değişen servisleri yazmıyorum bile. Neyse şimdi konumuza dönmek istiyorum, herhalde son birkaç yılın en popüler teknolojilerinden birisi olan Container’lar ve Containerization hem on-prem’de hem de birçok bulut sağlayıcıda ilgi gördü. Sonrasında container’ların orkestrayonu için Dcoker Swarm, Mesos, Kubernetes gibi araçlar kullanılmaya başlandı. Microsoft Azure’da da Container’lar için hizmet veren bir servis bulunmakta ve çok basit bir şekilde Azure Container Service yapılandırarak containerlar ayağa kaldırabilmekte.
Microsoft Azure 2017 yılında, Kubernet yönetimini, dağıtımını ve operasyonlarını basitleştirmek için Azure Kubernetes Service (AKS) kullanıma sunmuştu. Kubernet’ler Azure Container Service (ACS) yeteneklerinin yerini aldığından bu servisin 31 Ocak 2020’de emekliye ayrılacağı duyuruldu. Bu şu anlamak geliyor Kubernetes orkestratörünü kullanıyorsanız, 31 Ocak 2020 tarihine kadar AKS’ye geçmeniz gerekiyor. Peki şimdi neler olacak ve bu değişiklik sizi nasıl etkileyecek şimdi kısaca bunlara bakalım.
31 Ocak 2020’den itibaren tüm ACS API’leri engellenecek. ayrıca artık portal, CLI veya kaynak yöneticisi şablonlarını kullanarak yeni cluster’lar oluşturumayacaksınız, güncelleyemeceksiniz veya varolan cluster’lar ölçeklendiremeyeceksiniz. Ancak, bu istemci araçlarını kullanarak mevcut kümeleri listeleyip silebileceksiniz. Son olarak, mevcut cluster’larınızın üzerinde çalışan uygulamalarınız var bunlar çalışmaya devam edebilecektir, ancak bu cluster’ların devam eden işlemlerini artık sizin sorumluluğunuzda olacak ve Azure’un destek kapsamında yer almayacaklardır, sonra vay ben duymadım, görmedim demeyin 🙂
Sizlere son olarak azure doc’ta belirtilen eylem planını da açıklayarak bu yazımı sonladırmak istiyorum.
Tavsiye edilen eylem planı:
ACS’den en geç 31 Ocak 2020’ye kadar aşağıdaki seçeneklerden birine geçmeniz gerekiyor;
- ACS’i Kubernet’lerle birlikte kullanıyorsanız , Azure Kubernetes Service’ne veya aks-engine açık kaynaklı projesine geçin.
- DoS ile ACS kullanıyorsanız , Azure solution template için Temel veya Standart / Gelişmiş Docker Enterprise Edition’a taşıyın.
- ACS’yi DC / OS ile kullanıyorsanız, Mesosphere DC / OS Enterprise veya Mesosphere DC / OS Açık Kaynak çözüm şablonuna taşıyın.
Bir başka Azure yazısında görüşmek üzere.
Ka®a