Burma’da 20 yıl sonra yapılacak ilk genel seçimlere günler kala, ülkenin ana internet bağlantısı çöktü.
Ülkedeki ana internet çıkışında yaşanan aksaklığın, uluslararası bir siber saldırı sonucu yaşandığı bildirildi.
Arbor İnternet Güvenlik şirketinden yapılan açıklamada, ülkenin ana internet bağlantısına ekim ayından beri süren saldırıların son günlerde yoğunlaştığı belirtildi. Burma’dan gelen haberler, şu an itibariyle ülkedeki herhangi bir bilgisayardan internete bağlanmanın oldukça zor olduğu yönünde.
Ülkede 7 kasımda yapılacak genel seçimler, Burma’da süregelen baskı rejimi sebebiyle, uluslararası kamuoyunda dikkatle takip ediliyor. Ayrıca yabancı medya mensuplarının Burma’daki seçim sürecine dair haber yapmaları yasaklanmış durumda.
Ülkenin internet bağlantısına yapılan saldırının sebeplerine dair iddialar arasında, ülkedeki askeri rejimin Burma dışına haber akışını engellemek için sözkonusu saldırıyı düzenlemiş olabileceği de var.
AŞIRI VERİ AKIŞI
İnternet güveliği dünyasında “DDoS” adıyla bilinen siber saldırı, hedeflenen internet bağlantı kanallarının farklı kaynaklardan kaldırabileceğinden çok daha fazla veriyle yüklenmesi mantığına dayanıyor.
Aşırı yüklenilen internet ülke çıkışları, bu yüzden devredışı kalıyor ve ülkede yeralan herhangi bir bilgisayar internete bağlanamıyor. Burma’nın internet çıkışını sağlayan kablo ve uydu bağlantıları, saniyede 45 megabit veri akışını kaldırabiliyor.
Sözkonusu sanal saldırı boyunca ülkenin internet bağlantılarının kaldırabileceğinden çok daha fazla (10-15 gigabit) veri akışına maruz kalmış olması, ülkenin ana internet çıkışının çökmesini doğurdu.
BENZERLERİ YAŞANMIŞTI
Burmanın internet sistemine yapılan saldırı hakkında açıklama yapan Arbor İnternet Güvenlik şirketinden Dr Craig Labovitz, ülkenin internet kanallarına yapılan aşırı yüklenmenin, sistemi çökertmeye yetecek miktarın yüzlerce katı olduğunu söyledi.
Labovitz ayrıca, sözkonusu aşırı trafiğin farklı kaynaklardan yönlendirildiğini, ve bu kaynakların henüz tepit edilemediğini belirtti. Bu tip saldırıların sebeplerinin çeşitli olabileceğini söyleyen Labovitz, geçmişte yaşanan benzer saldırıların politik amaçlı, interneti sansürleme amaçlı ya da borsa manipülasyonu amaçlı olduğunu açıkladı.
2007 ylında Gürcistan ve Estonya’nın da benzer saldırıların tecrübe ettiğini belirten Labovitz, Burma’da yaşananlara sebep olan aşırı yüklenmenin ise çok daha güçlü olduğunu söyledi.
Kaynak:BBC Türkçe – NTVMSNBC
Ka®a