Bugün sizlere Microsoft Sertifikasyonlarından, özellikle uçtan uca yeni nesil Microsoft Azure sertifikasyon yol haritasından bahsetmeye çalışacağım. Umarım bu yazıdan sonra uzunca bir süre bu konuda daha az e-posta ve soru alırım Eğitmenliğe başladığım ilk yıllarda aslına bakarsanız Microsoft sertifikasyon adımları daha basit ve anlaşılırdı. Örneğin MCP‘lik ile başlanır sonra alınacak 4 adet sınavla MCSA olunur ve sonrasında da alınacak 3 farklı sınav toplamda da 7 sınav ile MCSE olunuyordu. Tabi o zamanın teknoloji gereksinimleri, profesyonel iş yaşamının teknik adamdan beklentileri bugünden çok ama çok farklıydı. Özetle zamanla her şeyin değiştiği gibi Microsoft tarafında da uzmanlıklar ve bu uzmanlıklara bağlı sertifikasyon sistemi de değişti. Bugün sizlere tüm detayları ile yeni nesil Microsoft Azure sertifikasyon yol haritasını anlatıp, vaktim ölçüsünde de bu sertikaların sınavlarına hangi kaynaklardan nasıl hazırlanabileceğinizi ve nereden girebileceğinizi de anlatmaya çalışacağım.
Sertifikasyon nedir? Sertifikasyon Neden Önemlidir? Ya da Önemli midir? Hangi sertifikalar alınmalıdır?
Yukarıdaki sorulara bu yazımda yanıt vermeyeceğim çünkü bu kişiden kişiye, firmadan firmaya farklılıklar gösteriyor, uzun, anlamsız ve hiçbir şey kazandırmayan tartışmalara götürüp konunun odağını dağıtıyor. Eğer bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız benim daha önceden mshowto’da yazdığım bu makaleye bakabilir daha fazlası içinde Google’de farklı kaynaklardan araştırmalar yapabilirsiniz.
Microsoft aslında geçtiğimiz yıl Microsoft sertifikasyonlarında ciddi bir değişikliğe gitti en önemlisi de mindset’lerini yani zihniyetlerini değiştirdiler. Aslına bakarsanız her üretici zaman zaman sınavlarının adlarını ya da adetlerini değiştiriyor. Microsoft bu sefer bunu yapmadı büyük resmi ortaya koydu ve karşısındaki kişiye sen, hangi teknolojik alanda uzmanlaşacaksın, ne olmak istiyorsun ve bu uzmanlığı hangi seviyeye çıkarmak istiyorsun sorusunu sordu ve karşımıza bu büyük değişikliğin en önemli ürünü Rol Tabanlı sertifikasyon çıktı. Aşağıda Microsoft’un tüm ürünleri içeren rol tabanlı sertifikasyon yol haritasını görebilirsiniz.
Bu noktada kısa bir açıklama yapmak istiyorum ve konuyu Microsoft sertifikasyonundan, Azure sertifikasyonuna yavaş yavaş değiştirmek istiyorum. Çünkü diğer teknolojileri de yazarsam bu makale bitmeyecektir eminim Modern Workplace ve Business Applications konusunda uzman arkadaşlarımda bu teknolojilere ait sertifikasyon yol haritası hakkında makaleler yazıp sizlerin sorularına yanıt verecektir.
Konumuza geri dönüyorum ve yukarıdaki resimde ne görüyorsunuz sorusunu sormak istiyorum. Ben bu soruyu, soru & cevap yöntemi ile kısaca açıklamak istiyorum.
Hangi teknoloji alanında çalışıyorsunuz ? Ya da hangi alanda uzmanlaşmak istiyorsunuz?
İşte burada vereceğiniz cevap önemli. Ben Uygulama çözümleri alanında ya da beni bir Altyapı teknolojilerinde veyahut Veri ve Yapay Zeka alanlarında iş geliştiriyorum diye cevaplar verebilirsiniz. Işte bu verdiğiniz cevaba göre gireceğiniz sınavlar ve uzmanlıklar değişiyor.
Çalıştığınız işte Göreviniz, Rolünüz nedir?
Bu kısımda Microsoft, 6 ana iş rolüne göre sertifikasyon yapısını oluşturuyor.
- Developer – Geliştirici : Bulut çözümleri tasarlar, derler, test eder ve bakımını yapar.
- Administrator – Yönetici : Microsoft çözümlerini uygular, izler ve bakımını yapar.
- Engineer – Mühendis: Veri, DevOps, Yapay Zeka ve Güvenlik servisleri ilgili çalışmalar yaparlar.
- Solution Architect – Çözüm Mimari : Azure’daki compute, ağ, depolama, güvenlik konularında uzmanlığa sahiptir.
- Data Scientist – Veri Bilimciler: İş sorunlarını çözen modelleri eğitmek, değerlendirmek ve dağıtmak için makine öğrenme tekniklerini uygular.
-
Functional Consultant – İşlevsel Danışman : Microsoft Dynamics 365’ten yararlanırken müşteri ihtiyaçlarını öngörebilen ve planlayabilen, danışmanları tanımlayan bir kişidir. Bu kategoride sunulan sertifikalar birkaç farklı danışmanlık rolüne odaklanmıştır:
- Marketing
- Field Service
- Customer Service
- Sales
Fundamentals, Associate ve Expert Ne demektir ? Level’lara yani Azure Uzmanlık Seviyelerine Hoş geldiniz.
Azure ve diğer sertikasyonlarda 3 farklı uzmanlık düzeyini göreceğiniz. Bunlar Fundamentals yani temel seviyede başlar, sonra Associate olunur ve en son olarakta en üst seviye olan Expert düzeyinde sertifika alınır.
Hangi sertifikaları almak için Hangi sınavlara girmem gerekiyor?
Bu sorunun cevabını uzun uzun yazmak yerine güzel bir görselle vermek istiyorum.
Sanırım rol tabanlı Azure sertifikasyonu ile ilgili kafanızda ufacıkta olsa bir soru kalmamıştır. Buraya kadar okuyanlara güzel bir BONUS geliyor 🙂
Sertifikaları almak istiyorum, peki bu Azure Sertifikasyon sınavlarına nasıl hazırlanabilirim?
Bu sorunun birçok cevabı var, ilki popüler ücretli online eğitim platform’larından bir kurs satın alarak bu sınavlara hazırlanabilirsiniz.
- Udemy
- Pluralsight
- Cloudacademy
Sınıf eğitimi alarak bu sınavlara hazırlanabilirsiniz, bunun için Türkiye’de Azure eğitimlerini layığıyla veren Microsoft’un yetkili eğitim kurumlarına gidebilirsiniz.
Sınıf eğitim almak istiyorum ama eğitim kurumuna gitmeden online alabilir miyim derseniz artık Microsoft’un online eğitimler veren yetkili partner’ları da bulunuyor. (Türkiye’de var mı bilmiyorum)
Ücretsiz olarak da kendi kendinize hazırlanabilirsiniz bunun içinde online siteleri ve uzmanların bloglarını takip edebilirsiniz.
Yukarıda belirttiğim gibi farklı farklı platformlar bulunmakta bu platform’ları kullanarak kendinizi Azure konusunda geliştirebilirsiniz. Son olarak bana gelen bir mail’deki harika bir tabloyu sizlerle paylaşmak istiyorum eğer kafanızda bu sertifikaları almak ve hazırlıklara nereden başlayabilirim gibi bir soru silsilesi varsa bu tablo sizlere fazlaca yardımcı olacaktır. Son olarak bu tabloyu da nasıl kullanacağınızı tek tek yazacağım
Örneğin yukarıdaki bölümlerde belirttiğim uzmanlık seviyelerinden ilki olan Azure Fundamentals ile başlayıp kendimi geliştirmek istiyorum diyorsunuz , bunun için tablonda Azure Fundamentals’a gelin, hangi sınava girerek bu uzmanlığı alabileceğinizi öğrenmek istiyorsunuz ikinci sütundaki AZ-900 Fundamentals yazısına tıklayın ve aşağıda göreceğiniz görüntüdeki web sitesine yönlendirileceksiniz ve buradan kendinizi hazır hissettiğiniz zamana ilgili sınavı alabilirsiniz. Bu sayfada sınavın kısa açıklamasını, ücretini, teknolojiyle ilgilenen öğrenci olmayan kişilerin Pearson üzerinden alabileceğini, öğrenci ve eğitmenlerinde Certiport ile sınav rezervasyonu yapabileceğini görebilirsiniz.
Azure Fundamentals’taki üçüncü sütuna tıkladığınızda karşınıza aşağıda ekran görüntüsünde gördüğünüz pdf içeren yeni bir sayfa açılacak. Bu pdf gerçekten harika sınava ait yol haritasını, içeriğini, hatta sınav ile ilgili her şeyi sunuyor. (hazırlık, eğitim, yetkili kurs v.d ) Dikkatlice inceleyin.
Son sütunda ise daha önceden bir eğitmen tarafından çekilmiş olan bu eğitimlere sizlerde kayıt olarak katılabilirsiniz.
Özetle, makalenin başında belirttiğim gibi uçtan uca, tüm detayları ile Azure sertifikasyonuna nasıl hazırlanabileceğinizi anlatmaya çalıştım. Halen Sorularınız varsa şayet yazının altındaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.
Medeni ve çağdaş toplumlarda bilginin halen en önemli ve en saygı duyulan şey olduğunu düşünerek öğrenmeye, okunma, araştırmaya ve uygulamaya ara vermeyin.
Bir sonraki Azure makalesinde görüşmek üzere.
Ka®a
One Response to Tüm Detayları ile Yeni Nesil Microsoft Azure Sertifikasyon Yol Haritası