;?>

Feed Rss

Okuma Süresi: 2 dakika

Geleneksel bilgi teknolojileri yönetiminin yerini son yıllarda bulut teknolojierinin aldığını görmekteyiz.Bulut bilişimi; Sisteminizde ihtiyaç duyduğunuz yazılım (software), donanım (hardware), veri saklama (storage) ve barınma gibi temel ihtiyaçların size uzak bir veri merkezinden internet bağlantısıyla sunulması olarak açıklayabiliriz.

Bulut bilişim çeşitlerine bakıldığında karşımıza 4 temel yapının çıktığı görülmektedir;

Public Cloud; Internet üzerindeki sunucular ile verilen cloud hizmetidir.

Private Cloud; Şirket bünyesinde oluşturulmuş sunucular ile verilen cloud hizmetidir.

Community Cloud; Burada bulut bilişim alt yapısı belirli kurum ve ortak hareket eden kuruluşlar tarafından paylaşılmaktadır. Topluluk üyeleri uygulama ve verilere erişebilmektedir.

Hybrid Cloud; Bir şirketin verilerin güvenliği vb nedenlere göre hem public hemde private cloud kullanması ile ortaya çıkan yapıdır.

Özellikle birçok şirkette kendi kurum içi (on premise) veri merkezlerini yine kendileri şu sebeplerden dolayı yönetme istemektedirler. Şirketlerinin bağlı bulundukları sektöre göre oluşan regülasyon sorunları, verinin dışarı çıkması ile ilgili çekinceler ve son teknolojilere sahip alt yapı imkanları ve bilgi teknolojileri çalışanlarına sahip olma.

Yukarıda sıralanan istekleri karşılayabilen kuruma özel bulut tipi Private Cloud’dır.Private Cloud ile var olan veri merkezine çok fazla yatırım yapmadan hatta sıfır maliyetler ile yalıtılmış, otomasyonlu, merkezi yönetim yapılabilen ve sadece o kuruma ait bir yapının kurulması mümkündür.

Peki Private Cloud’un Microsoft teknolojileri ile nasıl oluşturulduğu, hangi ürünlerin kullanıldığı konusuna gelirsek ilk olarak karşımıza çıkan alt yapıyı oluşturan en temel ürünler Windows Server ve Hyper-V’dir. Bunun dışında yönetimi sağlayan ve MS Private Cloud’un olmazsa olmaz ürünleri Microsoft System Center Ürün Ailesinden oluşmaktadır. Bu ürünleri aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz. Ayrıca Microsoft Private Cloud yapısında kullanılan bazı ürünleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Donanım: Microsoft Private Cloud Fast Track: http://aka.ms/PCFT
Yazılım: Windows Server 2012 R2
Host OS: Directory Services, DHCP, DNS, Group Policy, Hyper-V, Failover Clustering, PowerShell
Guest OS: Apps, Exchange, File Server, SharePoint, SQL Server ve diğerleri…
Çözüm Hızlandırıcıları:
  • Data Classification Toolkit
  • Microsoft Assessment & Planning Toolkit (MAP)
  • Microsoft Deployment Toolkit (MDT)
  • Security Compliance Manager (SCM)
  • Virtual Machine Servicing Tool (VMST)

Yönetim:

  • System Center Configuration Manager (SCCM)
  • System Center Operations Manager (SCOM)
  • System Center Virtual Machine Manager (SCVMM)
  • System Center Data Protection Manager (SCDPM)
  • System Center Orchestrator (SCOrch)
  • System Center Service Manager (SCSM)
  • System Center App Controller (SCAC)

 

Bu ürünler ile bir veri merkezi otomasyonlu bir şekilde (SCOrch ile) uçtan uca izlenerek (SCOM ile) , tüm uygulamaların kurulabildiği, işletim sistemi dağıtımın otomatik yapıldığı, envanterlerin alınabildiği ve güncellemelerin yapılabildiği (SCCM ile) , kullanıcı taleplerinin, problemlerinin self-service alınabildiği bir ara yüzün olduğu (SCSM ile), sanallaştırma yapısının merkezi yönetildiği (SCVMM ile) , yedekleme ve felaket durumlarına karşı hızlı geri dönüşlerin yapılabildiği (SCDPM ile) ve istenirse Public Cloud ve Private Cloud teknolojilerini buluşturabilen (SCAC ile) muazzam bir Private Cloud yapısı kurulabilmektedir.

Bu yazımda sizlere Microsoft Private Cloud’un temelini oluşturan ürünleri ve bir araya geldiklerinde nasıl bir birliktelik oluşturduklarını anlattım.

Başka bir makalede görüşmek üzere….

Ka®a

Kaynak:http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/solutions/virtualization-private-cloud.aspx#fbid=R2J2Ufn9Ljj

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir