;?>

Feed Rss

Azure 10 Yaşında

02.06.2020, Bulut Bilisim, Makale, by , .
Okuma Süresi: 2 dakika

Microsoft’un Azure‘u ilk duyurmasından bu yana belki de 10 yıldan daha uzun bir süre oldu ama, genel kullanıma sunulmasının üzerinden ise tam olarak 10 yıl geçmiş, bende 10.yıl özeline bir yazı yazmak istedim. Genel kullanıma 1 Şubat 2010 tarihinde açılan o zamanki adıyla Windows Azure bugünkü ismiyle Microsoft Azure, teknolojide büyük bir değişimin en büyük oyuncularından bir tanesi oldu. Microsoft’un eski Baş Yazılım Mimarı Ray Ozzie, PDC 2008′de Windows Azure‘u duyurduğunda, kimse bu genel bulut platformunun şirket ve sektör üzerindeki etkisinin bu kadar büyük olacağını sanırım değerlendiremezdi. Bu yazımda sizlere kısa kısa 10 yılda Azure’daki değişimleri , hem de teknoloji çalışanlarının ve hem de kullananların hayatına kattıklarını anlatmaya çalışacağım.

Aşağıdaki görselden de göreceğiniz üzere Azure‘un
genel kullanıma sunulmasından bugüne kadar sadece logosu, ismi ve portalı değişmedi, sanırım onbinlerce yeni özeillik ve güncelleme geldi. Bu mihenk taşlarını aşağıdaki tarihsel bir sıramala ile yazmaya çalışacağım.

Satya Nadella‘nın Microsoft’un yeni CEO’su olarak 2014 yılında gelmesi ile birlikte şirketi önce mobil, önce bulut stratejisi etrafında topladı. Bu süreçten sonra Microsoft’ta aslında her şey ama her şey tam anlamıyla değişmeye başladı.Hem Microsoft’un iç ekibini hem de partner’larını satış yaparken Azure’a öncelik vermeye zorladı. Geriye dönüp bakıldığında, bu stratejinin açıkça işe yaradığını söylemek yanlış olmayacaktır.

2008-2011: İnternet için Red Dog ve Windows İşletim Sistemi: Kod adı “Red Dog” aslında Azure’un orijinal adı.

2012 – 2014: Açık Kaynak Kodlu Çözümler IaaS Geçiş için Güçlü Bir Köprü Oldu : İvme kazanmaya başlayan bir diğer önemli eğilim de açık kaynak kodlu yazılımların (OSS) Azure’da kullanılmasıydı.

2014 – 2016: Büyük Veri, Analitik ve IoT Dalgasına Yelken Açıldı: Cloudera ile birlikte bulutta yönetilen bir Apache Hadoop hizmeti olan Azure HDInsight’ı sunmak büyük veri girişimi olan Hortonworks ile ortaklık kurdu.

2016 – 2018: Containers ve Kubernetes: Başlangıçta Docker tarafından ivme kazanan konteynır teknolojisi, mikro servis mimarisine dayanan yeni bir uygulama geliştirme ve dağıtım biçimine yol açtı. 2016 yılında Microsoft, Kubernetes’in kurucularından ve Google’ın baş mühendislerinden Brendan Burns’ü işe aldı.

2018-2020: Akıllı Bulut ve Akıllı Kenar: Daha önceden hizmete aldığı Machine Learning (ML) ve Artificial Intelligence (AI) servisleri, Microsoft’u çok farklı yerlere götürdü.

2020 ve Ötesi: Hibrit Bulut Temeli Olarak Azure Arc

Sanırım bu şekilde toparlamak yanlış olmayacaktır ama Azure’un bu denli başarı olmasında yukarıdakiler gibi binlerce yeniliğin ve hizmetin olduğunu da söylemeden geçmek pek gerçekci olmayacaktır.

Bir sonraki Azure makalesinde görüşmek üzere.06

Ka®a

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir