;?>

Feed Rss

Exchange Server 2003’ün Mail Detective ile Raporlanması

04.30.2008, Exchange Server, Makale, by , .
Okuma Süresi: 4 dakika

ISA Server’ın raporlanması makalesinde incelediğimiz ürünü geliştiren ADVSoft firması bu sefer karşımıza MS Exchange Server 2003 üzerinden detaylı raporlar alabilmek için kullanılabilecek bir raporlama programı ile karşımıza çıkmakta.

Şirketler mail hizmetleri için farklı sunucular kullanmaktadırlar.Bu sunuculara örnek vermek gerekirse Merak Mail Server,Qmail,Kerio Mail Server ve MS Exchange söylebiliriz.Mail hizmeti veren yada şirketinde mail sunucu kullanan sistem yöneticilerinin bir çoğu sunucu üzerinden gerçekleşen aktivitelerin raporlarını almak,gerçekleşen işlemleri görmek isterler.Bu faydalı bilgilere ulaşmak için Mail detective programı bizlere büyük bir kolaylık sağlamakta.Makalemizde mail detective programının kurulumunu,ayarlamalarını ve MS Exchange Server 2003 üzerinden raporun alınması işlemini inceleyeceğiz.

Mail detective programını aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz.

http://www.advsoft.info/en/download/

Programı kurmak için gereken sistem gereksinimleri aşağıda yer almaktadır.

    Pentium II 300 veya üzeri CPU 128 Mb RAM Windows® 98/ME/NT 4.0/2000/XP/2003

Sistem gereksiniminden de anlayacağınız üzere programı illaki Exchange sunucu üzerine kurma zorunluluğu bulunmaktadır.

Ayrıca Mail Detective programı aşağıda yer alan mail sunucularının tümünde sorunsuz olarak çalışmaktadır.

    • Microsoft

®

    • Exchange Server 5.5

 

    • Microsoft

®

    • Exchange Server 2000

 

    • Microsoft

®

    • Exchange Server 2003 Microsoft

®

    • Exchange Server 2007

 

    • Alt-N MDaemon 5.x-9.x

 

    • Kerio Mail Server 6.x

 

    • Merak Mail Server 7.x/8.x

 

    • VisNetic Mail Server 7.x/8.x

 

    • QMail

 

    • SendMail

 

    Communigate

Mail Detective programının indirmiş olduğumuz setup’ına tıklayarak kuruluma başlıyoruz.Resim-1’de kurulum sihirbazı,sözleşmenin onaylanması,kurulum dosyalarının saklanacağı dizin ve start menü’ye atıp atmayacağımız gibi seçenekler sorulmaktadır.Gerekli ayarları tamamlayarak kuruluma devam edelim.

image002

Resim-1

Resim-2’de masaüstüne ve quick launch kısayolu ekleyip eklemeyeceğimiz bilgisini seçiyoruz. Böylelikle kurulum sırasında istenen basit ayarları tamamlayarak kurulumu bitiriyoruz.

image003

Resim-2

Mail Detective programı MS Exchange Server 2003 üzerindeki mesaj loglarını toplayarak bizlerin anlayacağı şekilde farklı formatlarda raporlar sunacaktır. Bunun için Exchange Server üzerinde küçük bir ayar yapmamız gerekmektedir. Bu ayar için ESM’ye girerek Sunucu özelliklerine geliyoruz. Sunucu özelliklerinde “Enable subject logging and display” ve “Enable message tracking” check boxlarını işaretlemeliyiz. Ayrıca log’ların saklanacağı dizinde varsayılan dışında bir yerde tutulacaksa bu ayarda özellikler bölümünde yapılmaktadır.Lütfen sizlerde log’larınızın tutulduğu dizini bir yere not edin.Çünkü Mail Detective programını yapılandırırken bu log dizini bizler için çok önemli olacaktır.Resim-3’de Log dizini görünmektedir

image004

Resim-3

Mail detective programını çalıştırarak ayarlamamıza ve rapor alma işlemini gerçekleşmesi işlemine başlayalım.

image005

Resim-4

İlk olarak Program settings’den ayarlarımızı yapalım. Bu ayarlar mail sunucu tipinin ne olacağı, log dosyası dizini, oluşturulacak raporun formatı, oluşacak grafiklerin biçimi bu kısımdan ayarlanmaktadır. Resim-5’de program settings’e nerden erişim yapıldığı görülmektedir.

Bu kısımda bazı bilgilere yer vermek istiyorum. Mail detective programında farklı formatlarda, grafiksel ve text olarak rapor alabilmeniz mümkün. Bu formatlar Excel ve HTML biçimde olabilmektedir. Oluşturulan raporların istenirse direk çıktısı alınabilir istenirse de mail ile gönderimi yapılabilir.

image006

Resim-5

Resim-6’da yapılan ayarlamalara ait bilgiler görünmektedir. Bu kısımda sunucu tipi ve log dosyasının saklandığı yol bilgilerinin girileceği kısımlar görünmektedir. Resim-3’de Exchange Server 2003’de log dosyasının nerde saklandığının görüleceğini sizlere anlatmıştım.

image007

Resim-6

Ayarlamalarımızı yaptığımıza göre Report wizard (rapor sihirbazı) tıklayarak artık rapor oluşturmaya başlayabiliriz. Rapor sihirbazının ilk kısmında alıcılara göre ve gönderen mail sahiplerine göre seçim yapabiliriz. Bu kısımda sıralamanın ne şekilde olacağı da belirtilebilir. Ayrıca grafik seçimi de chart options bölümünden yapılabilir. Raporda çok fazla grafik ve bilginin olmaması içinde yüzde cinsinden girmiş olunan rakamsal değerin altındaki bilgilerin çıkmaması da sağlanabilir. Resim-7’de ayarlamalar görünmektedir.

image008

Resim-7

Oluşacak raporun hangi tarihler arasındaki bilgileri bizlere raporlayacağı belirlenebilir. Resim-8’de bu ayarlamaların nerden yapılacağı görünmektedir. İstenirse var olan radio butonlar kullanarakta dünün, bugünün, geçmiş haftanın yâda ayın raporları da alınabilir.

image009

Resim-8

Rapora isim vererek ve istersek oluşacak raporu kaydederek sihirbazı tamamlamış oluyoruz. Çok kısa bir zaman da ve kolay bir şekilde Exchange Server üzerindeki tüm aktiviteler anlaşılır, faydalı rapor haline dönüşmüş olmaktadır. Resim-9

image010

Resim-9

Oluşan raporu birkaç farklı bölümde inceleyelim. Resim-10’da alıcıların toplam yerel mail sayısı, iç ve dış mail trafiği, dış mail sayısı görünmektedir. Bu bilgilerin grafiksel dağılımı da hemen ardında yer almaktadır. Böylelikle grafik oluşturma işlemi için ayrıca zaman harcanmamış olacaktır.

image011

image012

Resim-10

Göndericilere ait detaylı bilgilerde Resim-11’de yer almaktadır. Bu bilgilere ait grafikte hemen ardında oluşmaktadır.

image013

image016

Resim-12

Mail detective ile Exchange sunucumuzun haftalık, aylık yâda yıllık mail trafiğinin ne kadar olduğunu görebilir, şirketimiz içerisinde en çok mail atan yâda şirketimize en çok mail yollayan kişinin kim olduğu bilgilerini bizlere raporsal anlamda sunması Exchange server’ımızda gerçekleşen iş yükünü ortaya çıkaracaktır.Exchange Server ve diğer mail serverlar üzerinden de rapor almamamızı sağlayan bir başka bir makaleyi de sizlerle birlikte incelemeye devam edeceğiz.

Kaynak:

http://www.advsoft.info/en/products/maildetective/

Bir Sonraki Makalede Görüşmek üzere…

Ka®a

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir